Rakyat Hakim Negara!

Membaca kenyataan berita Bernama mengenai kenyataan Menteri Penerangan, Zam Maidin supaya media tidak membesar-besarkan berita negatif mengenai Laporan Audit Negara bagi tahun 2006 baru-baru ini menunjukkan betapa pihak Umno-BN tidak mahu rakyat Malaysia tahu atau mengambil tahu tentang penyelewengan yang terang-terang oleh kakitangan kerajaan di bawah Kemenerian-kementerian yang telah didedahkan.

Wang rakyat sendiri telah dirompak oleh mereka yang sepatutnya memikul amanah rakyat. Rakyat pula tidak kisah tentang hal-hal ini kerana disogokkan dengan hiburan, sikap prihatin pimpinan Kerajaan BN terhadap rakyat dengan menyediakan semua yang diperlukan oleh rakyat.

Bukan sahaja Zam Maidin yang menghalang media melaporkan kepada rakyat tentang sikap perompak kerajaan Umno-Bn, tetapi sebelum ini, Ketua Setiausaha Negara, Tan Sri Mohd Sidek Hassan meminta organisasi media supaya mengelak daripada membesar-besarkan berita-berita negatif mengenai kerajaan, seperti Laporan Ketua Audit Negara bagi tahun 2006.

Petikan berita dari Bernama

“Okt 12, Beritahu kebenaran: PM tidak tuju pada media, kata Zam

Menteri Penerangan, Datuk Zainuddin Maidin telah mengarahkan pihak media supaya tidak memperbesar-besarkan berita-berita negatif, kerana menurutnya, kenyataan Perdana Menteri Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi mengenai kesediaannya untuk mendengar ‘kebenaran’, bukan dituju kepada pihak media.

Zainuddin memberitahu demikian dalam mesyuarat selama sejam dengan editor akhbar-akhbar utama tempatan, di ibupejabat RTM di Kuala Lumpur Rabu lalu, termasuk dari agensi berita nasional, Bernama.

Beliau adalah antara dua pemimpin tinggi kerajaan yang mengadakan perjumpaan dengan para editor media.
Semalam, Ketua Setiausaha Negara, Tan Sri Mohd Sidek Hassan meminta organisasi media supaya mengelak daripada membesar-besarkan berita-berita negatif mengenai kerajaan, seperti Laporan Ketua Audit Negara bagi tahun 2006.”

Rakyat Malaysia masih boleh yakinkah dengan pentadbiran Kerajaan Umno-Bn yang dengan nyata menyeleweng wang rakyat. Pada tahun lepas, KeADILan Kedah yang telah membuat laporan kepada Badan Pencegah Rasuah (BPR) berhubung dakwaan penyelewengan dana bantuan mangsa ombak Tsunami. Laporan tersebut telah dibuat oleh bekas Pengerusi Perhubungan Negeri Kedah, Sdr. Mocktar Mansor, pada 16hb September 2006.

 Laporan tersebut dibuat berdasarkan hasil pendedahan Presiden Parti,Dr. Wan Azizah Wan Ismail di Parlimen. Dr. Wan Azizah membangkitkan isu tersebut setelah Laporan Audit Negera 2005 menemui penyelewengan dana mangsa tsunami berjumlah RM9.84 juta.

KeADILan Kedah telah meminta BPR menyiasat Menteri Besar Kedah, Mahazir Khalid kerana telah mengarahkan Pejabat Pembangunan Negeri Kedah mengeluarkan wang sebanyak RM701,222.00 dari tabung mansa tsunami untuk membeli topi, baju pin dan papan tanda bagi menyambut kedatangan Perdana Menteri ke Kedah. Arahan yang sama telah dikeluarkan untuk pembelian baju seragam Ahli-ahli Dewan Undangan Negeri Kedah sempena sambutan hari Kemerdekaan, permaidani untuk pejabat Menteri Besar dan kamera televisyen.

Di Negeri Sembilan, sejumlah RM5.4 juta wang dana penduduk miskin digunakan untuk mengubahsuai rumah rehat kerajaan bagi menjadi kediaman rasmi Menteri Besar yang baru Mohammad Hassan.

Laporan tersebut telah diedarkan dan diserah kepada semua ahli Parlimen pada awal September 2006.

Namun sehingga ke hari ini rakyat Malaysia masih belum mengetahui apatah lagi mendengar apa – apa arahan daripada Pejabat Perdana Menteri mengenai Laporan daripada Jabatan Audit Negara. Begitu juga dengan laporan-laporan yang telah dibuat kepada BPR tentang penyelewangan yang telah berlaku.

Tahun ini, sekali lagi pendedahan telah dilakukan. Rakyat Malaysia mahu bukti apa lagi yang Kerajaan Umno-BN memang korup. Buka minda anda kerana…

‘Rakyat Hakim Negara’.

Dikirim dalam Hebahan, Rencana. 3 Comments »

3 Respons to “Rakyat Hakim Negara!”

  1. Mengapa Indonesia Lebih Berjaya daripada Malaysia (Bagian 3/3): Indonesia Menuju Perbaikan, Malaysia Kerusakan « Semesta dalam Kata-kata Says:

    […] Anwar Ibrahim, Wan Azizah Wan Ismail juga menungkapkan penyelewengan dana  bagi korban tsunami sejumlah 9,84 juta […]

  2. Semesta dalam Kata-kata · Mengapa Indonesia Lebih Berjaya daripada Malaysia (Bagian 3/3): Indonesia Menuju Perbaikan; Malaysia, Kerusakan Says:

    […] Anwar Ibrahim, Wan Azizah Wan Ismail, juga menungkapkan penyelewengan dana bagi korban tsunami sejumlah 9,84 juta […]


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: